Introductie
Het “Pixel People” project is een initiatief van Smart Homes en MAD emergent art center.
Er is een idee ontstaan om iets te doen met de “slimste woning van Nederland”, gelegen naast het Evoluon in Eindhoven in combinatie met de “smart City” Strijp-S wat daar vlakbij is. We wilde mensen kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebeid van digitalisering thuis en in de openbare ruimte.
Begin 2018 schreef VOGIN een project call uit met de volgende doelstelling;
“Het VOGIN Fonds wil de groeiende en onmisbare rol die kennis- & informatie(technologie) speelt zichtbaar maken, en de samenleving voorzien van kennis en kunde om de rol van kennis- & informatie(technologie) beter te begrijpen en de toepassing ervan beter in te zetten.”
Het “Pixel People” idee sloot daar goed op aan en er is een projectvoorstel ingediend.
Begin 2018 is het projectvoorstel goedgekeurd door VOGIN in samenspraak met Stichting Go-fonds die voor dit project de subsidieverstrekker is.
Stichting GO Fonds is evenals Stichting VOGIN een ideële stichting die als doelstelling heeft het stimuleren en ondersteunen van initiatieven en projecten op het terrein van (inter)nationale archief- en bibliotheekwezen en van de ontwikkeling van de informatie- dienstverlening in de breedste zin van het woord.
De kosten van het project waren op 85.000 Euro begroot. Deels hardware (zoals tablets), maar grotendeels mankracht kosten voor het ontwikkelen van de “pixel People Tour”. De tour die we later “Eindhoven Data Parcours” zijn gaan noemen. Het project zijn we “Pixel People” blijven noemen.
“Pixel People” is een metafoor voor het feit dat “het beeld” van een mens is op gebouwd uit “pixels” (=data). Hoe meer pixels er zijn hoe duidelijker het beeld van die persoon wordt. Jij hebt zelf in de hand welk beeld mensen of bedrijven van jou krijgen als ze op Internet naar jou kijken.
Project tijdlijn
In retrospectief heeft het project bestaan uit 4 fasen;
- Concept fase
- Eerste prototype
- Ontwikkeling tot volwaardige demo
- Afronden van de ontwikkeling en voor bereiding exploitatie.
Fase 1 heeft plaats gevonden vanaf de subsidietoekenning in Q2-2018 tot eind 2018
Fase 2 is afgerond in Juni-2019
Fase 3 leverde een min of meer volwaardig eindresultaat in November 2019
Fase 4 Moest leiden tot een “commerciële” exploitatie startend in Februari 2020. In Januari zijn er 2 try-outs geweest met 10 deelnemers elk. De in Februari geplande start van de betaalde tour is in eerste instantie uitgesteld tot Maart en daarna door de Corona pandemie op “hold” gezet totdat het weer toegestaan is dit soort evenementen te organiseren.
Pixel People doelstellingen
- Pixel People ontwikkelt een ‘Experience’ waarin onzichtbare digitale informatiestromen zichtbaar en – waar mogelijk – tastbaar worden.
- Mensen bewust maken van gepaste en ongepaste, maar vooral onzichtbare informatiestromen en de mogelijke invloed hiervan op het individu en de maatschappij.
- Dit moet de deelnemers bewust maken en uiteindelijk actiever en vaardiger maken in het bewaken en op de juiste manier delen van hun identiteit – online en offline.
- “Eindhoven Data Parcours” zal zowel de negatieve als de positieve kant van de “digitale revolutie” belichten.
- We willen met “Eindhoven Data Parcours” een zo groot mogelijk aantal mensen bereiken. Om dit te bewerkstelligen moet “Eindhoven Data Parcours” voor zichzelf reclame maken en tot een exploitabel concept leiden.
Welke boodschap willen we geven?
Iets dat bij de 21ste eeuw hoort is connectiviteit. Vrijwel iedere wereldburger ouder dan 10 is constant verbonden met internet dmv zijn/haar smartphone. Behalve dat zijn er heel veel apparaten draadloos verbonden met internet door gsm, wifi, bluetooth, of andere communicatiemogelijkheden. Al deze apparaten verbonden aan internet noemen we ook wel Internet Of Things (IoT). Dit biedt ongekende mogelijkheden. We kunnen thuis draadloos de lichten bedienen, we maken gebruik van draadloze speakers, er zijn draadloze sensoren in huis om inbraak te detecteren of we hebben een (draadloze) camera. Ouderen kunnen we laten beschikken over een persoonsalarmering. Ook hebben we een thermostaat die vanaf onze telefoon of tablet kunnen bedienen en heeft zelfs de tandenborstel en de wasmachine van vandaag een internetverbinding.
GPS (en andere plaatsbepalingstechnieken zoals het Europese Galileo of het Russische Glonass) zorgt er voor dat veel apparaten zoals je smartphone, tablet, maar ook je fit-bit, smartwatch, fototoestel) precies weten waar jij bent. Dit is natuurlijk reuze handig als je wil navigeren of als je je afvraagt waar je die ene foto ook alweer gemaakt hebt.
Doordat alles met elkaar verbonden is, wordt het mogelijk om heel veel data te verzamelen. Denk aan de camera’s in de openbare ruimte en de smartphone die precies weet waar je bent, hoeveel stappen je gezet hebt en hoeveel trappen je loopt. Maar ook de tandenborstel en wasmachine met wifi verbinding met internet verzamelen data. De tandenborstel kan daarmee analyseren of je wel lang genoeg poetst en de wasmachine zal een eventuele machine storing aan de fabrikant doorgeven en kan je draadloos vertellen dat hij klaar is.
Het verzamelen van data en beschikbaar maken is heel nuttig. We kunnen immers hierdoor zien of we wel voldoende bewegen, het zorgt voor onze veiligheid en nog veel meer.
De Googles, Facebooks en zo meer verzamelen ook veel data om jou heel gericht van reclame te voorzien. Dat vinden we misschien al wat minder nuttig, maar zorgt er wel voor dat we gratis een hele goede zoekmachine hebben, allerlei gratis software kunnen gebruiken en contact kunnen leggen met vrienden over de hele wereld. Als de verzamelde informatie gebruikt wordt om je politieke voorkeur te beïnvloeden (gesponsord door iemand die president wil worden) dan is er duidelijk een grens overschreden.
Waar het verzamelen van data ook kritisch wordt is als het om onze privacy gaat. Gewild en ongewild delen we heel veel data op internet. Dat is niet zo erg zo lang we ons realiseren wat we doen en welke gevaren hieraan kleven.
Misschien krijgt een toekomstige werkgever niet zo’n goede indruk van je aan de hand van je uitlatingen op Facebook, Twitter of Instagram en word je om die reden niet aangenomen voor de baan die je graag wilde hebben.
Ook niet iedereen op internet heeft goede bedoelingen. Realiseer je dat op internet de grootste crimineel ook je “buurman” is. Daar moeten we ons van bewust zijn.
Gebruik de laatste technieken om jezelf te beschermen; updates uitvoeren!, geen sterk verouderde spullen gebruiken, instaleer een virusscanner, gebruik goede paswoorden, etc).
Deel geen onnodige informatie op internet. Jij bent zelf de baas over wat je de wereld wil laten weten. Wees vooral voorzichtig met je ID, rijbewijs en creditcard.
Gebruik geen openbaar wifi of installeer VPN op je telefoon/tablet/computer om mee kijken te voorkomen.
Stop je bankpasjes en zo meer in een hoesje dat ongewild uitlezen onmogelijk maakt.
Als je bewust om gaat met de moderne communicatiemogelijkheden dan kan je er veel gemak van hebben en plezier aan beleven. Verder is het (vrijwel) onmogelijk om je eraan te onttrekken, dus je kunt er maar beter ervoor zorgen dat je de kennis en vaardigheid hebt om er mee om te gaan.
Eindhoven Data Parcours
Met het Eindhoven Data Parcours willen we op een speelse wijze de bovenstaande boodschap over de bühne brengen. We hebben gezocht naar een “spelvorm” die mensen aanspreekt. Of dat gelukt is moet in de praktijk blijken.
De slimste woning is het startpunt van de route. We laten deelnemers het een en andere zien van wat de digitalisering in onze woningen voor mogelijkheden geeft. Daarnaast hebben we een applicatie ontwikkeld op een tablet die de deelnemers begeleiden op hun tocht van de slimste woning naar Stijp-S (een stadswijk in Eindhoven) en weer terug. De applicatie op is gebouwd in Unity en laat locatie gestuurd (GPS) markante punten in de route zien aan de deelnemers. De applicatie is “open source” en kan ter beschikking gesteld worden om vergelijkbare “wandelingen” in andere steden mogelijk te maken.
De route is ca. 3km door de stadswijk Strijp-S, die bekend staat als een “smart-City”. Tijdens de tour laten we deelnemers kennis maken met wat hiervan in de openbare ruimte te zien is. Er zijn een paar spelelementen ingebouwd die de deelnemers uitdagen en ze tevens aan het denken zet.
De tour eindigt weer in de slimste woning bij het Evoluon waar onder het genot van een drankje een nabeschouwing/discussie plaats vindt.
Belangrijke lessen (voor hen die iets vergelijkbaars willen doen in andere steden)
Zorg dat je doelstelling duidelijk is en dat je weet welke boodschap je wil over brengen.
Stippel een route uit waar voldoende interessante punten in zitten met een aansprekend start en eindpunt. Wij hebben de luxe van de “Slimste woning” als begin en eindpunt, maar je kunt het verhaal natuurlijk makkelijk in elke andere ruimte vertellen waar je een paar dingen installeert (Alexa of Google Home, KlikAanKlikUit, etc).
Voor hen die Eindhoven Data Parcours willen “kopiëren” misschien minder van belang, maar anders is het essentieel de spelvorm vast te leggen en te zorgen dat je met de spelvorm de boodschap die je wilde geven kwijt kunt. Dit is iets waar wij veel tijd aan besteed hebben.
Data Parcours in uw stad Alle informatie van Eindhoven Data Parcours is “open source” en kan opgevraagd worden en gebruikt worden op andere plaatsen in Nederland (of daarbuiten). Zowel de gedetailleerde draaiboek als de software op de tablet is beschikbaar. Bij een vergelijkbaar initiatief in een andere stad heeft het de voorkeur om de titel te kiezen “Uw stad” Data Parcours. Graag vermelden dat het is gebaseerd op de activiteiten van Pixel People en ondersteund is door Vogin en Stichting Go.
Contact opnemen kan met info@pixelpeople.nl